Bdul Ferdinand 95, Bl A1, Sc B, P, Al 40 Constanța 0723 679 434

Blog

Omul a cautat dintotdeanua metode de curatare a corpului, fie ca a folosit apa, plante, fum, cenusa sau a combinat cele de mai sus diverse instrumente.

Curatenia a fost si este si in ziua de azi un mijloc foarte important de prevenire al aparitiei, dezvoltarii si extinderii unei boli si afectiuni.

In ceea ce priveste sanatatea dentare, primele instrumente de periere a dintilor au fost descoperite in mormintele antice egiptene si dateaza din anul 3500 î Hr. Acestea erau fabricate din crengute cu fibrele rasfirate si aveau forma de creion cu un capat ascutit si cu unul cu fibrele rasfirate, fiind folosite pentru indepartarea resturilor de mancare si perierea dntilor.

In prezent, periajul dentar a devenit un mijloc foare bun de prevenire al afectiunilor de la nivelul cavitatii bucale, dar chiar daca este eficient, nu este suficient.

Recomandarea periajului dupa fiecare masa este facuta in contextul servirii a 3 mese pe zi (dimineata, pranz, seara). Societatea moderna si industrializarea nu ofera insa timpul si contextul necesar dezvoltarii unor astfel de obiceiuri. In plus, cele 3 mese pe zi nu mai sunt respectate, existand mai multe directii: 1. Ar fi cea a introducerii pe timpul zilei a 2 gustari, deci in total ar fi 5 mese pe zi; 2.- Ar fi cea a lipsei timpului de masa si … pe scurt, mananci ce apuci si cand apuci sau cu alte cuvinte ” ciugulesti toata ziua”; In aceste conditii, recomandarile de periaj s-au schimbat si s-au adaptat. Astfel, se recomanda periajul de 2 ori pe zi: adica dumineata si seara, pentru ca pe timpul zilei nu exista timpul necesar.

Ce putem face pe timpul zilei pentru a minimiza ” daunele”? – Mesele principale din timpul zilei sa contina si legume proaspete, crocante (morcov, telina, castravete, ardei gras, ardei kapia, ridiche, gulie..) care prn masticatie realizeaza autocuratarea dintilor si masajul gingival. – Gustarile sa fie intotdeauna un fruct sau o legume crocanta, tot pentru a realiza autocuratarea; – Intotdeauna dupa ce ati mancat ceva, e necesar sa clatiti foarte bine gura. E posibil sa nu iasa toate resturile dintre dinti, dar vor ramane mai putine; -Obligatoriu – periajul de dimineata si seara, deoarece intr-un mediu umed si cald cum e gura se dezvolta multe bacterii care intretin un mediu ” acid ” ce perforeaza smaltul dintilor; – Resturile alimentare microscopice, neindepartate prin periajul dentar, se transforma intr-o mazga alb-galbuie ce se depunde la limita dintre dinti si gingie sau chiar in spatiile inguste dintre dinti; Aceasta mazga se numeste placa bacteriana si mentine un mediu acid permanent care topeste suportul osos al dintilor determinand afectiuni ale gingiei si osului (gingivita, parontita, parodontoza). Placa bacteriana se petrifica in prezenta mineralelor din saliva si se transforma in ceea ce cunoastem ca tartru sau piatra pe dinti.

Actiunea de indepartare a acesteia se numeste DETARTRAJ!

read more

De ce este importanta ingrjire danturii?

Care este legatura dintre dantura si starea noastra de sanatate? Raspunsu este: Alimentatia!

Ce alimente mancam?

Cand le mancam?

Cat mancam?

Cum mancam?

Toate aceste aspecte ale alimentatiei le puteti discuta cu un consilier in nutritie in cadrul unei consultatii.

Cum mancam ? – are legatura cu DANTURA Prezenta unor carii, informatii si abcese la nivelul dintilor si a gurii precum si lipsa unor dinti duc la o mestecare dificila si incompleta a alimentelor. Aceste alimente sunt inghitite aproape nemestecate sau prea putin mestecate.

STOMACUL NU ARE DINTI! Mestecarea si maruntirea alimentelor se face in gura!

Ce se poate intampla daca nu mestecam suficient alimentele? Apar: – Afectiuni ale stomacului, inclusiv lezarea tesuturilor interne ale tubului digestiv; – Anemii prin insuficienta absorbtiei a nutrientilor;

Cum se realizeaza o masticatie eficienta? -Prin imbucaturi mici; -Mestecarea si pe stanga si pe dreapta prin folosirea intregii dentitii; -Aducerea alimentului prin mestecare si inmuiere cu saliva – din forma solida in forma lichida; -Consumul de alimente nutritive care sa contina si vitamine ( legume si fructe proaspete ) si minerale (radacinoase proaspete sau gatite);

Cu alte cuvinte O dantura sanatoasa si bine ingrijita iti permite o masticatie eficienta si te fereste de anemii si de unele afectiuni ale stomacului si tubului digestiv.

Va asteptam cu drag in cabinetul nostru pentru a va ajuta sa rezolvati problemele dentare!

read more
Etapele realizarii unei obturatii coronare:

Etapele realizarii unei obturatii coronare:


Deschiderea procesului carios cu evidentierea extinderii sale in profunzime

Exereza (indepartarea) țesuturilor dentare alterate in totalitate, pana in țesut dur (dentina dura) cu aspect normal.
Gravarea acida a smalţului si dentinei
Se foloseşte un acid special pentru a demineraliza smaltul si a grava dentina cu scopul de a crea o suprafaţă mai poroasă la care poate adera foarte bine bondingul (lipiciul special care se foloseşte pentru a lipi plomba de dinte), ceea ce se mai numeste si hibridizare. Fără acest pas obturaţiile ar fi mult mai putin rezistente. După 15-30 secunde acidul este îndepărtat prin spălare cu apa, ulterior cavitatea fiind uscata foarte bine.
Aplicarea unei matrici metalice(placuta mică metalică) care are rolul de a menține materialul de obturatie inițial moale cât mai etanș de dinte si stabilește un contur anatomic corect prin perfecta adaptare la pereții dintelui.
Aplicarea bondingului cu un aplicator având rolul de a lipi compozitul de structura dintelui. Acest pas se mai numeste si adeziune.
Aplicarea compozitului in straturi pana la umplerea cavității si remodelarea morfologiei ocluzale. Acesta se polimerizează(întărește) cu lampa UV (lampa cu lumină albastră)
Verificarea ocluziei cu ajutorul hârtiei de articulație care colorează zonele înalte ale obturatiei.
Finisarea și lustruirea obturatiei cu gume abrazive,
Finalul

De retinut:
⁃ pentru a preveni instabilitatea coloristica a compozitului, este indicata evitarea alimentelor și băuturilor intens cromogene, precum și consumul de tutun.
⁃ Pentru prelungirea vieții unei obturatii dentare este necesar sa se mențină o igiena orală corespunzătoare, precum si controlul periodic la medicul dentist(la 6 luni)

read more
Cuperoza

Cuperoza

Tratament cuperoza cu laser Nd:YAG. Durerea este minima, de aceea interventia nu necesita anestezie.

Vasele de sange s-au inchis. Pacienta prezinta un usor eritem in locul unde a avut loc interventia, care dispre in decursul a cateva ore.

read more
Xantelasme

Xantelasme

Indepartarea xantelasmelor cu laserul. Pozele sunt facute la distanta de 10 minute una de cealalta.

Fara durere, fara sangerare, fara sutura.

read more
Steluță vasculară

Steluță vasculară

Tratament laser Nd:YAG, nedureros.

Intervenția a fost realizată fără anestezie. Recuperarea este rapidă și necesită aplicarea de gheață locala.

read more
Acnee microcomedoniană

Acnee microcomedoniană

Peeling mediu cu laserul Er: YAG. Scopul este de a dezinfecta focarele inflamatorii și a îndepărta stratul superficial al pielii. Fiind primul dintr-o serie de peeling-uri, se va ține cont de evoluția aspectului pielii.

Durata intervenție este de aprox. 15 minute. Senzația resimțită după peeling este a unei arsuri solare. Se aplica gheață sau comprese reci, care atenuează căldura resimțită.

read more
Nev papilomatos torace posterior

Nev papilomatos torace posterior

Excizie laser Er: YAG. Procedura a necesitat anestezie locala. Sangerarea postoperatorie a fost minima si plaga nu a necesitat sutura. Vindecarea se va face in cateva zile si nu vor exista cicatrici.

read more