Respirația orală
Cauza principală în apariția anomaliilor dento-maxilare
Respirația normală, numită și respirație nazală, este cea în care aerul trece liber prin nas cu o închidere simultana a cavitatii bucale, creând astfel o presiune negativa între limbă si palatul dur in momentul inspiratiei; limba este ridicată și se sprijină de palat, exercitând un stimul pozitiv de dezvoltare. Când pacientul respiră pe gură, limba adoptă o poziție descendentă pentru a permite trecerea aerului.
În timpul respirației orale, aerul trece prin cavitatea bucală și, în consecință, se produce o creștere a presiunii intraorale. Palatul devine adanc și, în același timp, pentru că aerul nu trece prin cavitatea nazală, sinusurile maxilare sunt afectate, dând pacientului un aspect caracteristic (față lungă sau facies adenoidian.
După o evaluare completă a cazului pacientul este trimis la un specialist ORL pentru a rezolva obstrucția nazală în cazul în care aceasta există. Insa, odată eliminată cauza respirației orale, musculatura periorala trebuie reeducata prin exerciții funcționale pentru a promova o etanșeizare adecvată a buzelor și o poziționare corectă a limbii. În cazul acestor pacienți se utilizeaza aparate funcționale asociate cu terapia miofuncțională sau aparate ortodontice care vizeaza corectarea anomaliei dento-maxilare și care au în componența lor elemente cu acțiune funcțională.
Terapia orală miofuncțională constă în efectuarea unor exerciții care vizează musculatura orofacială în încercarea de a restabilii echilibrul muscular, funcționalitatea structurilor aparatului dento-maxilar.
Dintii se situeaza la nivelul culoarului dentar care este format din grupa musculară labio-jugală la exterior şi muşchii limbii la interior. Orice dezechilibru între aceste forţe duce la afectarea direcţiei de creştere a aparatului dento-maxilar. Terapia miofuncţională se poate adresa oricărei categori de anomalie dento-maxilară unde apar dezechilibre musculare prin hipo sau hiperfuncţie.
Dezavantajul acestei terapii constă în necesitatea unei foarte bune colaborări cu pacientul copil sau adolescent.
Exemplu exercitii terapie orală miofunctională: