Sterilizarea este operaţia de distrugere a microorganismelor prezente pe instrumentar. Cunoaşterea metodelor de sterilizare este necesară pentru desfăşurarea corectă. Există numeroase metode. Alegerea metodei potrivite depinde de natura materialului care va fi sterilizat (sticlărie, cauciuc, metal).

Clasificarea metodelor de sterilizare se face în funcţie de natura operaţiilor efectuate:

-Metode care utilizează agenţi fizici: căldura ( uscată, umedă), radiaţii UV, filtrarea, ultrasunetele.

– Metode care utilizează agenţi chimici: substanţe antiseptice, substanţe dezinfectante.

-Metode care utilizează căldura uscată: incinerarea, încălzirea la roşu, flambarea, sterilizarea cu

ajutorul aerului cald.

-Metode care utilizează căldura umedă: fierberea, pasteurizarea, tindalizarea, autoclavarea .

Principul metodelor care se bazează pe căldură- în cursul operaţiei are loc degradarea proteinelor

microbiene până la calcinarea materialului biologic. Căldura realizează distrugerea formelor vegetative la temperatura de 50- 60o C în 30 de minute. Dacă se creşte temperatura la 70o C formele vegetative sunt distruse în 10 minute. La 20o C cu căldură umedă şi la 100o C cu căldură uscată sunt distruşi sporii.

Sterilizarea se realizeaza intr-un spatiu separat, special amenajat, conform ultimelor cerinte si cu aparatura noua, performanta.

Certitudinea sterilizarii depinde de respectarea urmatoarelor etape:

– presterilizarea – pregatirea instrumentarului stomatologic in vederea sterilizarii

– sterilizarea propriu-zisa

Presterilizarea presupune imersia in solutii dezinfectante speciale, cu spectru larg de actiune, si mentinerea instrumentelor in acestea pentru un timp optim in vederea distrugerii virusilor (HIV, hepatita B, C etc), bacteriilor, sporilor sau fungilor. Inaintea acestei etape instrumentele sunt spalate si curatate normal. Dupa actiunea specifica a dezinfectantului, instrumentele se spala din nou minutios, cu perii speciale si pulberii abrazive, insistand in zonele de curburi sau rizuri. Ulterior, instrumentele se usuca si se verifica inainte de ambalarea pentru sterilizare in cutii si folii speciale. Pe aceste cutii si in interiorul lor se pun markeri care isi schimba culoarea la atingerea temperaturii necesare pentru sterilizare, astfel incat aceasta este verificata , de fiecare data, cu maximum 24 ore inainte de folosirea instrumentelor stomatologice.

Sterilizarea propriu-zisa se face cu caldura uscata (pupinel), la 180 grade, 60 minute sau cu caldura umeda (autoclav) la 134 grade, 45 minute, in functie de materialul de sterilizat. Aparatele sunt verificate periodic si monitorizate de institutii abilitate in acest scop, prin teste care verifica parametrii fiecarui aparat.

Toate dispozitivele medicale şi materialele care urmează a fi sterilizate trebuie curăţate prin metode fizice şi dezinfectate chimic înainte de a fi supuse unui proces de sterilizare standardizat.

Toate instrumentele chirurgicale, materialele textile şi alte obiecte sau soluţii care pătrund în ţesuturile sterile sau sistemul vascular, inclusiv instrumentele stomatologice, trebuie să fie sterile (instrumente/obiecte critice).

 

pupinel

Pupinelul este un dispozitiv utilizat pentru sterilizarea instrumentelor și materialelor de uz stomatologic care nu se pot steriliza în siguranță la autoclav, prin metoda aburului sub presiune. De aceea, pupinelul folosește căldura uscată care are efect oxidant asupra microorganismelor, spre deosebire de căldura umedă, care acționează prin precipitarea proteinelor intracelulare ale bacteriilor, sporilor sau virusurilor.

Ce se poate steriliza la pupinel:

-materialele care se degradează în prezența aburului sub presiune, precum diverseuleiuri, ceruri, pulberi, anumite materiale plastice sau gume.

-instrumentar metalic mic, precum acele endodontice, ce trebuie așezate îm cutii metalice închise

– metalic ascuțit, care s-ar putea coroda cu ușurință la autoclave.

Sterilizarea este verificată cu ajutorul a trei tipuri de indicatori.

-Indicatorii chimici externi se aplică fiecărui pachet în parte și reprezintă benzi impregnate cu cerneală a cărei culoare virează când temperatura de sterilizare a fost atinsă. Aceștia se introduc zilnic, pentru toate pachetele de sterilizat.

-Indicatorii chimici interni sunt benzi adezive asemănătoare indicatorilor externi și se introduc o dată pe zi.

-Indicatorii biologici sunt cei mai preciși în controlul corectitudinii sterilizării și se introduc o dată pe săptămână. Pentru pupinel se folosesc benzi impregnate cu Bacilul Subtilis.

Căldura umedă are o putere de penetrare mai mare- distruge microorganismele hidratate în timp mai scurt şi la o temperatură mai scăzută decât căldura uscată.

 

e7-autoclave

Autoclavarea este sterilizarea cu vapori de apă sub presiune. Este cea mai folosită în practica microbiologică,. este o sterilizare completă şi sigură. Cu vapori de apă sub presiune se obţin temperaturi peste 100o C. La 0,5 atmosfere temperatura este de 115o C, la 1 atmosferă temperatura este de 121o C, la 2 atmosfere temperatura este de 134o C.Încălzirea se face timp de 20 de minute.Sterilizarea se face în autoclav care este un cazan de tablă cu pereţii dubli cei interni prezentând orificii prin care trec vaporii.

 

Lampa-ultraviolete 
Lampile bactericide sunt utilizate pentru dezinfectia aerului si a suprafetelor din incaperi cu incarcatura microbiana mare prin intermediul radiatiei ultraviolete.Deasemeni se pot folosi in sterilizarea apei din punct de vedere bacteriologic si virusologic obtinandu-se apa pura fara adaos de chimicale.Aceste lampi functioneaza la  o lungime de unda λ= 253,7nm la care efectul germicid este maxim.