Este folosit pentru această procedură Nd: YAG cu 300mm de fibră optică, tratamentul este eficient in pungile parodontale pana la 6mm.
După scalarea și curățenia profesionala, pentru reducerea numărului de bacterii și de a îndepărta majoritatea deșeurilor, fibra optică este introdusă în punga parodontala din partea de jos a șanțului EDGE în paralel cu suprafața de rădăcină pentru a trata țesutul epitelial inflamat.

 

Elementul optic de fibre trebuie să se concentreze doar pe partea epitelială a pungii parodontale.
Tratamentul unei singure pungi parodontale dureaza mai puțin de un minut și poate fi repetată de trei ori la 4 sau 7 zile .

Chiuretajul subgingival este o metoda de tratament chirurgical, folosit la pacientii cu boala parodontala mai avansata – care prezinta pungi parodontale, abces parodontal sau recidive dupa alte interventii chirugicale. Prin chiuretajul subgingival se indeparteaza tesutul de granulatie, resturile epiteliale, continutul pungilor parodontale – care intretin fenomenele inflamatorii si infectia la nive…l gingival.

Chiuretajul in camp inchis – nu se decoleaza gingia, se face curatarea cu ajutorul laserului care indeparteaza tesutul de granulatie si se sterilizeaza punga pe fata mucozala si fata cea dentara.Dupa tratamentul mecanic(detartraj si debridare) se folosesc laserii chirurgicali ND-YAG şi ER-YAG care sunt printre cei mai eficienţi în tratamentul bolilor parodontale. Laserul ER-YAG este activ atât pe ţesuturi moi, cât şi pe ţesuturi dure.
Laserul ND-YAG este activ doar pe ţesuturi moi, fiind folosit în special pentru chiuretaj subgingival în câmp închis.

Chiuretajul in camp deschis – foloseste incizia cu bisturiul a papilelor interdentare, care se face pana la dinte si osul alveolar, dupa care se indeparteaza tesutul epitelial inflamat si necrozat. Chiuretajul in camp deschis ofera o vizibilitate foarte buna, permite indepartarea tesutului de granulatie de la nivelul gingiei, radacinii, osului alveolar. Se fac spalaturi cu ser fiziologic sau solutie de clorhexidina. Dupa interventie se poate aplica ca o masura de protectie ciment chirurgical.

Prin folosirea laserilor chirurgicali ER-YAG şi ND-YAG se realizează o îndepărtare a ţesurilor in¬fec¬tate şi o sterilizare a ţesuturilor de susţinere a dintelui. Tratamentul trebuie să fie însoţit de suplimentarea mijloacelor de igienă bucală (folosirea aţei dentare, a periuţelor interdentare, a apei de gură sau a irigatoarelor bucale), cât şi de controale periodice la medcul stomatolog.